Copyright © 2016 Oxygen Servicii.
Toate drepturile rezervate.


 

"Free to run"

 sau Performanţa ca mod de viaţă.

Eu nu am atins performanţa. Nu încă. Şi pentru că mă antrenez în acest sens şi pentru că sunt un om care lucrează mult cu imaginea, iată  o scurtă poveste  care vorbeşte altfel despre Perfomanţă.

În cinematografele din Paris a avut premiera în acest an, un film documentar care spune povestea primelor femei participante la Maraton, un sport considerat, în urmă cu 50 de ani, marginal. Da, chiar şi în Europa şi America, pe la începutul anilor '60, exista o astfel de mentalitate: o femeie alergând, îmbrăcată în pantalon scurt şi cu şosete ? Imposibil. Doar bărbaţii aveau liber la aşa ceva.

În documentarul care se numeşte "Free to run" regizorul elveţian Pierre Morath, el însuşi fost atlet şi acum antrenor şi istoric în domeniul sportului, stă de vorbă cu Kathrine Switzer, fostă participantă la Maratonul de la Boston din 1967. Amuzant este că, în 1928, femeile se bucurau de cu mult mai multă libertate, fiind acceptate, pentru prima dată, la cursele de 800 de metri şi chiar încurajate să practice la acest sport. În anii '60 femeile erau descurajate să participe la aceste întreceri, fiind avertizate că îşi pun chiar viaţa în pericol practicând acest sport.

 Pe scurt, concluzia acestui documentar, care se bazează pe o discuţie tulburătoare cu fosta sportivă Kathrine Switzer, este aceasta: lupta femeilor de a participa la competiţiile sportive, precum maratonul, a devenit un mod de viaţă azi. Competiţia nu mai este, în mod normal, doar cu cei din jurul tău, ci este competiţia cu tine, cu propriile tale limite, comodităţi, mentalităţi, temeri… ani.

 Cred că eşti învingătoare atunci când te învingi pe tine însăţi şi când îţi demonstrezi ţie că da, poţi! Să abordezi viaţa ca pe o competiţie sportivă cred că este cel mai bun sport al minţii şi al trupului. Să te trezeşti dimineaţa, să te gândeşti că mergi la antrenament, că urmează o întrecere… adică să nu abordezi jobul ca pe un loc de muncă, profesia ca pe o obligaţie şi Viaţa ca pe o rutină.

 Iubesc şi practic acest sport: viaţa ca o întrecere sportivă. Iar acest mod de a trăi este valabil pentru noi toţi, femei şi bărbaţi.

 Aşa că, nu vă opriţi: Free to run!

By Antoaneta Banu

Specialist Comunicare

Guest Writer  BUSINESS WOMAN Magazine

Realizator "Dialoguri despre Putere"

antoanetabanu@gmail.com
antoaneta.banu@businesswoman.ro
https://web.facebook.com/AntoanetaEtaBanu
https://www.facebook.com/Dialoguri.Putere